Autor Tema: Operazione: Sarissa 2012  (Posjeta: 17504 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Operazione: Sarissa 2012
« u: 15 Veljača, 2012, 10:27:30 »Scenarij:


Afganistan, 31. ožujka 2006.
Kontingent talijanskih specijalnih postrojbi pod nazivom Task Force 45 (TF-45) pridružio se Regionalnom zapovjedništvu zapad (Regional Command West, RC West) sa ciljem poboljšavanja sigurnosti lokalne populacije.
Na 6. obljetnicu, 31. ožujka 2012., ISAF-ove snage Regionalnog zapovjedništva zapad (RC West) i Regionalnog zapovjedništva jug (RC South) započele su akciju s ciljem potiskivanja i eliminacije talibanskih pobunjenika iz svojih regija. Ova operacija brz je odgovor na najnovija zbivanja na periferiji zapadnog grada Herata, poznatog talibanskog žarišta.

Najnovija izvješća na Al Jazeer-i priopćavaju kako iranski i Hamasovi dužnosnici javno objavljuju potporu svojoj muslimanskoj braći u obliku nabave zapadnjačkog naoružanja, obuke, pa i pružanja utoćišta talibanskim snagama.

ISAF-u preostaje vrlo malo vremena za raspoređivanje snaga, procjenu situacije, zauzimanje ključnih objekata, uspostavu opskrbnih puteva, kao i održavanje kontrole nad afganistansko-iranskom granicom.

Novoistrenirane i opremljene talibanske snage nastavljaju s vođenjem gerilskog rata, često bacajući oružje i mješajući se sa civilima kada je poraz neizbježan, samo kako bi sljedećeg dana ponovo napali, iskorištavajući ISAF-ov "courageous restraint" koncept u svoju taktičku prednost.
Grad Herat i brana Kajaki sada su pod kontrolom talibanskih snaga, koje koriste trgovinu drogom kako bi financirali svoju iransku podršku.
Ovo ostavlja TF-45 odsječene od ISAF-a i uhvaćene u žestokoj borbi za obranu svojeg Regionalnog stožera.


Detalji susreta:

 • Susret na pozivnice
 • Kotizacija: 60 Kn ( uključuje sendvič prije susreta, topli obrok sa kruhom nakon susreta i uspomenu sa susreta ), kotizacija se uplaćuje na klubski račun ASK Fenix-a do 15.03.2012.
 • Datum: 31.03.2012
 • Lokacija: Knezovec ( okolica Čakovca )
 • Vrijeme dolaska: 7.00 h
 • Brifing i kroniranje: 8.00 h
 • Početak susreta: 9.00 h
 • Trajanje susreta do: 15.00 h
 • Debrifing i ručak
 • Pravila: pravila HASS-a
Br. računa za uplatu kotizacija:

2392007 - 1100055612
Poziv na broj 99, a opis plaćanja je: Ime kluba ili tima sa brojem sudionika...npr. ASK Fenix 12

Više detalja početkom ožujka!

ASK Fenix
« Zadnja izmjena: 19 Listopad, 2012, 01:23:15 od me§ »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #1 u: 20 Veljača, 2012, 16:20:41 »
Pozivnice za susret su poslane slijedećim klubovima:

AU Ursus -Crash
AT Koprivnica - Shark21
ASK KAOS - Rasho
AT Nemesis - Santos
ASK Kobra - Pauk
ASK Vuk - Trickz
ASK Karlovac - Top_Gun 2005
ASK Zagreb - Bergaz
Task Force 292 - Tetra
ASK Alfa - WarDog-Robi
AT "al-Quadir" - Haaziq
AT 75th Ranger Regiment - Bob Barnes
ASK Slavonija -wudoo2001
AU RIS – Marko
AT Mantis – Boro
AT Suvorov – Strina
ASK Zagorje (Š.U.S.)

Kapacitet terena je ograničen na približno 100 airsoftera, stoga se ispričavamo svima koji se nisu našli na ovom popisu. Ako netko od gore navedenih ne bude u mogućnosti sudjelovati, pozivnice će biti poslane nekim drugim klubovima.Kontakt osobe:

Voditelj projekta - Mr Iko
Predstavnik kluba za odnose sa javnošću - Me§

ASK Fenix
« Zadnja izmjena: 16 Ožujak, 2012, 21:59:55 od Mr Iko »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #2 u: 05 Ožujak, 2012, 18:25:31 »
Na terenu će biti moguće kampiranje od petka poslije podne do nedjelje, za one koji žele doći dan ranije i/ili ostati na druženju nakon susreta.Također će u tom razdoblju na terenu biti moguće kupiti piće, grickalice i sendviče.

Mali podsjetnik: Uzmite pribor i porcije za hranu.

Plan rute: Svi koji dolazite autocestom, siđite s autoceste u Varaždinu (nemojte ići na čvor Čakovec) jer vam je tako bliže i brže.
Okupljanje će biti u Čakovcu ispred Hotela Park.

Varaždin - Čakovec (Hotel Park) - Teren u Knezovcu - link

Ukoliko netko slučajno zakasni ili se odvaži na direktan dolazak na teren:

Varaždin - Teren u Knezovcu - link


Napomene vezane uz pravila igre:
Uz to što će vrijediti standardna pravila HASS-a, na susretu će biti obavezno korištenje biorazgradivih BB-a, te će broj BB-a po igraču biti ograničen.
Detaljnija objašnjenja ograničenja broja BB-a, kao i svega vezanog uz scenarij susreta, uskoro.

ASK Fenix
« Zadnja izmjena: 07 Veljača, 2014, 02:08:28 od me§ »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #3 u: 09 Ožujak, 2012, 13:51:46 »
Službena karta susretaPlavom bojom označeni su kanali.
Žuta boja označava šumske puteve.
Zelena prikazuje prilazni put do terena.
Karta je označena u rasteru od cca 50 m.

Kanali (plavo) i šumski putevi (žuto) su jedini dozvoljeni putevi logistike.

Specifična pravila vezana za scenarij.

Logistika:

Svaki igrač nosi sve BB-e sa sobom, ali smije imati napunjene spremnike do 300 BB-a. Ostale spremnike ostavlja u bazi (kutiji za logistiku) ili ih opće ne uzima.

Logistika se smije donositi samo šumskim putevima (cestovna opskrba - označemo žuto na karti) ili kanalima (riječna opskrba - označeno plavo na karti). Kao zaštita (zaklon) koristi se samo prvi red drveća. Kutiju za logistiku obavezno moraju nositi dva igrača (logističara), ako jedan pogine, drugi nesmije sam nastaviti kretanje. Mora pričekati bilo kojeg drugog igrača da mu dođe u pomoć. Ako oba igrača poginu i nema zamjene u blizini, nose kutiju natrag u bazu. Nesmiju putem predati kutiju drugim igračima.
Kada logistika stigne na zadanu lokaciju, igrači dolaze, dotaknu kutiju i u krugu 10 m od kutije pune svoje spremnike. Svako punjenje spremnika na udaljenosti daljoj od kruga 10 m od  kutije, smatra se varanjem i igrač će biti isključen sa susreta. Opet se pune spremnici sa samo 300 BB-a.
Vrlo je bitno osigurati zaštitu logističkih puteva i same logistike (taktički jako bitno za uspjeh pojedinih akcija).

Punjenje je dozvoljeno u bazi i na respawnu. Ako isprazniš sve spremnika, dozvoljeno je posuđivanje od suigrača.

Strojnice mogu imati puni spremnik, koliko stane u njega.
Sniperi, koliko got spremnika imaju.
Isto vrijedi i za back up oružje (pištolji). Koliko got spremnika imate, toliko nosite (ako imaš mogučnosti, stavi i 500 BB-a).

Iranian border
Iranska granica je slobodna zona za talibane, dok ISAF "službeno" nesmije prječi granicu. Službeno, znaći da ISAF nesmije biti viđen sa druge strane. Ukoliko član ISAF-a pogine na Iranskoj strani, on se ne smatra mrtvim, već zarobljenim i nema pravo na povratak u bazu, već ga talibani odvode kao zarobljenika. Cijela širina dalekovoda se smatra pograničnom zonom. Prelazak na drugu stranu se smatra ulaskom na teritorij Irana.

Pravila zarobljavanja i smaknuča
Zarobljeni igrač mora se zadržati 20 minuta prije smaknuča, dajući suprotnoj strani priliku da ga oslobodi.
Pregovori oko razmjene zarobljenika između ISAF-a i Talibana su mogući.
Zarobljeni igrači se mogu vratiti u svoje baze nakon što prođe 30 min od zarobljavanja.
Zarobljeni igrač može pokušati pobječi, ako je u bjegu pogođen, mora ostati na mjestu 3 minute prije nego je stvarno mrtav. U slučaju da ga primjeti protivnički medic, mora se vratiti kao zarobljenik i vrijeme zarobljavanja (30 min) mu se ponovno računa od nule.


Molitve/dopusti
Talibani se moraju vraćati u bazu na redovne molitve. Odlaze do zapovjednika koji im na karticu stavlja potrebnu oznaku da su bili na molitvi. Molitve su svakih 2 sata i moderatori imaju pravo zatražiti kartice na uvid, da se vidi dali je dotični igrač bio na svojim redovnim molitvama.
Istu stvar radi i ISAF, samo što oni ne odlaze na molitve, nego na redovne dopuste.

Prijave se rade svaka dva sata. Tolerancija je 15 min prije i 15 min poslije. To znači da postoji prostor od pola sata za dolaske i odlaske.
Zapovjednik može potvrditi molitvu/dopust 15 min prije vremena (zbok slanja na zadatak) i 15 kasnije (povratak sa zadatka).

Bombe i bombaši samouboice
- samo za Talibane
Postoji vremensko ograničenje između kupovine pojedinih bombi. Vremensko ograničenje je 1 sat. Kod svake kupovine može se kupiti maksimalno tri bombe.

Minobacačka vatra
Minobacačka vatra se izvršava tako da se minobacač postavi na max udaljenosti od 200 m od cilja. Javljaju se koordinate moderatoru. Moderator, dolazi na dotičnu lokaciju i petardom označava pogodak. Svi u krugu cca 20 m smatraju se mrtvima. Minimalni razmak između dvije minobacačke vatre je cca 3 min.

Grad Herat
Grad Herat je slobodna zona i samo ISAF smije naoružan u grad. Svi talibani bez oružja smatraju se civilima i ISAF ih nesmije ubijati. ISAF ima pravo provjere, legitimiranja civila (nenaoružanih talibana) i pregledavanja naoružanosti.
U Heratu će biti moguća kupovina i konzumacija pića, grickalica i sl. Prijedlog je da svi koji moraju jesti, odu u Herat i tamo jedu (rade gužvu i zbrku).

Kajaki dam
Prekid dovoda struje u grad se vrši isključivanjem agregata.
Novi dovod se vrši ponovnim paljenjem agregata.

Pravilo Medica
Svaka strana ima pravo na jednog medic-a na svakih deset igrača. Svaki medic ima pravo na deset zavoja koje će osigurati organizator. Medic može obnoviti svoju zalihu zavoja isključivo na respawn-u. Tokom liječenja medic drži ranjenika 120 sekundi. Proces liječenja vrši se vezivanjem zavoja na jednu od ranjenikovih nadlaktica. Svaka osoba može biti izliječena samo 2 puta, odnosno jedan zavoj na svaku nadlakticu. U slučaju trećeg ranjavanja osoba odlazi na respawn, skida zavoje i ostavlja ih za medica. Tijekom liječenja, medic smije povlačiti/vući/nositi ranjenika do udaljenosti od 5 metara! Ranjenik NE SMIJE trčati ili hodati prema medicu (role-play!). Tijekom liječenja medic ne može pucati. Također važno je naglasiti da samo medic može izlječiti drugog medic-a.

Opća posebna pravila
Bilo koji ISAF-ov ili Talibanski igrač obučen kao civil (bez borbenog prsluka i replike), može slobodno hodati po cijelom terenu, ali mora stati i predočiti iskaznicu na zhatjev jedne ili druge strane. U slučaju da ne želi dati iskaznicu, može ga se slobodno ubiti.
U slučaju da su postavljene vojne kontrolne točke (u blizini baze ili sl.), određenim civilima se može zabraniti kretanje.

Sav zapljenjen materijal od bilo koje strane mora biti predan moderatorima, da ga oni mogu vratiti u određenu bazu.

Mole se igrači da ostaju unutar zadanih granica. Granica igre se neće strogo kontrolirati, ali pretjerivanje u prelascima se neće dozvoljavati.

Zadaci će biti vremenski ograničeni. Igrači moraju poštivati planove misija, bez obzira dali su djelovi misije završeni ili ne.
« Zadnja izmjena: 16 Ožujak, 2012, 18:15:35 od ASK Fenix »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #4 u: 16 Ožujak, 2012, 13:17:25 »
Popis prijavljenih klubova

AU Ursus -  5
AT Koprivnica - 9
ASK KAOS - 8
AT Nemesis - 3
ASK Kobre - 11
ASK Vuk - 8
ASK Karlovac - 8
ASK Zagreb - 9
AT Task Force 292 - 4
ASK Alfe - 5
AT "al-Quadir" - 5
AT 75th Ranger Regiment - 4
AT Mantis  – 12
AT Suvorov – 4
ASK Zagorje - 6
ATI Š.U.S. - 4

Ukupno 105

Radi brže prijave, mole se svi prijavljeni klubovi da skinu i potpišu Izjave - OP Sarissa - link
« Zadnja izmjena: 19 Ožujak, 2012, 20:44:28 od Mr Iko »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #5 u: 16 Ožujak, 2012, 18:16:15 »
U četvrti post (odmah ispod službene karte susreta) ubačena specifična pravila vezana za scenarij.
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #6 u: 19 Ožujak, 2012, 18:44:21 »
Podjela strana

ISAF:                                                            Talibani:


AU Ursus - 5AT Koprivnica - 9
ASK KAOS - 8ASK Vuk - 8
ASK Kobra - 11AT Nemesis - 3
ASK Zagreb - 10ASK Karlovac - 8
Task Force 292 - 4AT "al-Quadir" - 5
ASK Alfe - 5AT Suvorov - 4
AT 75th Ranger Regiment - 4ASK Zagorje - 6
AT Mantis - 6Š.U.S. - 4


Ukupno: 53Ukupno: 47


Još je par ljudi ostalo za rasporediti, ali bude se to riješilo kroz ovaj tjedan.
« Zadnja izmjena: 19 Ožujak, 2012, 20:45:38 od Mr Iko »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #7 u: 13 Travanj, 2012, 09:07:06 »

Operazione Sarissa, završni izvještaj:


Rekapitulacija misije:
Dodatne snage ISAF-a raspoređene su u regiju RC-West, područje pod zaštitom talijanskih postrojbi Task Force 45, kao odgovor na povećane tenzije i teške napade talibanskih pobunjenika.

Glavni zadatak operacije bio je osigurati regiju i odbiti talibanske napade. Nakon uspostave lokalne kontrole, snage ISAF-a bile su zadužene za održavanje reda i mira u gradu Heratu i široj regiji, te za osiguravanje nove infrastrukture s ciljem poboljšanja odnosa sa lokalnim stanovništvom.

Za postrojbe ISAF-a pravila borbenog djelovanja su jasna! Uz koncept "courageous restraint", vojnicima ISAF-a ni pod kojim uvjetima nije dopušteno borbeno djelovanje po nenaoružanim osobama!

Rezultati:
ISAFBodoviTalibaniBodovi
Primarne misije (3 boda)Primarne misije (3 boda) 
Dovesti pojačanja bazi Task Force-a 45 i zaustaviti napad Talibana.3Zauzimanje baze i zarobljavanje vojnika Task Force-a 45.1.5
Preuzeti kontrolu nad Heratom.3Održavanje kontrole nad Heratom.-
Preuzeti kontrolu nad branom Kajaki i dovesti el. energiju do Herata.3Postavljanje improviziranih eksploziva (IED) i izvršavanje samoubilačkih napada (prsluci s eksplozivom) širom regije.3
Zarobiti lokalnog vođu Talibana.-Zarobljavanje i pogubljivanje regionalnog zapovjednika ISAF-a.-
Pronalazak i uništenje ISAF-ove mobilne baze.3
Podmisije (2 boda)Podmisije (2 boda)
Postaviti mobilnu regionalnu bazu.2Držati skrovište oružja van neprijateljevih ruku.-
Postaviti kontrolne točke na cestama okolo Herata.2Pokupiti novac sa poljana maka i kupovina bombi od Irana.-
Održavati mir u Heratu.1Ubiti zapovjednika ISAF-a.2
Ubiti lokalnog vođu Talibana.2Zarobiti i ispitivati vojnike ISAF-a.2
Oteti novinare.-
Ostali ciljevi (1 bod)Ostali ciljevi (1 bod)
Patroliranje Heratom, nakon njegovog zauzimanja.-Neprekidno motriti kretanja ISAF-a.1
Neprekidno izviđanje svih djelova regije.-Postavljanje zasjeda ISAF-ovoj logistici.-
Postavljanje cestovnih blokada u regiji.1Slanje redovne logističke potpore svim borcima.1
Slanje redovne logističke potpore svim timovima.0.5Prisluškivanje ISAF-ovih komunikacija.1
Prisluškivanje neprijateljeve radio-komunikacije.1Patroliranje svim područjima pod kontrolom.1
Pronalazak i sigurna detonacija improviziranih ekspoloziva (IED).-Izviđanje cijele regije.-
Zaštita novinara (PRESS) i važnih osoba (VIP).1Pogubljenje svih zarobljenih vojnika ISAF-a.1
Zaštita ISAF-ove baze.1Teroriziranje Herata ukoliko padne u ruke ISAF-a.1
Zaštita brane Kajaki.1Prekidanje Heratove opskrbe električnom energijom ukoliko grad padne u ruke ISAF-a.1
Spašavanje zarobljenih snaga ISAF-a.-
Držanje Herata pod kontrolom.1
Ometanje neprijateljeve logistike i operacija.-
Zarobljavanje i ispitivanje Talibanskih boraca.-
Ukupno22,5/33Ukupno18,5/34
   

Iako su ISAF-ove snage u posljednjim trenucima susreta neutralizirale većinu talibanskih boraca, pa i njihovo uporište, tokom borbenih operacija odgovorne su za smrti četvero civila i jedan incident u kojem su vojnici ISAF-a strijeljali četvero nenaoružanih afganistanskih državljana, što je na kraju rezultiralo talibanskom pobjedom na temelju bodova:
-1 bod po smrti civila za ISAF, što je zajedno -8 i daje ukupan broj bodova 14,5 naprama 18,5.

Trenutno stanje:

Nakon što su snage ISAF-a osigurale početnu poziciju i započele svoj prodor dublje u regiju, ubrzo su osigurani obrambeni položaji i upostavljeno lokalno zapovjedništvo, te je izvedeno izvlačenje i pregrupacija sa pripadnicima Task Force-a 45, što je označilo veliki napredak u operacijskom planu.

Ovako brz uspjeh zatekao je talibanske borce nespremnima, bacivši ih u položaj iz kojeg više nisu mogli povratiti kontrolu. Odbačen u svoju utvrdu istočno od iranske granice, talibanski vođa započeo je kampanju minobacačkih udara i teroriziranja na područjima pod kontrolom ISAF-a, koristeći improvizirane ekspolzivne naprave i bombaše samoubojice, koji su odnjeli živote kako ISAF-a tako i civilnog stanovništva.

Nakon Al-Jazeerinog emitiranja snimaka na kojima dvojica talibanskih boraca pogubljuju vojnika ISAF-a, već ionako ekstremno krhki odnosi između ISAF-a i lokalnog stanovništva su u potpunosti narušeni kada su snage ISAF-a ubile više civila zbog straha od samoubilačkih napada, ignorirajući pravila borbenog djelovanja.

Sa izvornom misijom u rasulu i lokalnom podrškom za ISAF-u prisutnost nižom nego ikad, uzdiže se nova prijetnja snagama ISAF-a.

Iranska frustracija ubojstvima muslimana donosi novi džihad koji će osvetiti nedužne, a uz gubitke kako talibanskog tako i ISAF-ovog ključnog uporišta, daljni razvoj situacije može se samo nagađati.

Završni komentar:

Evidentno je da talibanski bombaški napadi ubijaju savezničke vojnike, a od kolateralnih civilnih žrtava čine mučenike. Reakcija lokalne zajednice je strah!

Ipak, ukoliko samo jedan saveznički vojnik spali jedan Qur'an, globalni efekt takvog čina mogao bi ujediniti narod i zaprijetiti miru širom svijeta.

U nastojanju da se zaštite, snage ISAF-a gube borbu koja će donijeti mir Afganistanu. Hvala svima na dolasku na susret, bilo je odlično vidjeti koliko Vas se odazvalo!

Također bi se ovim putem htjeli zahvaliti našim sponzorima koji su obogatili ovaj susret:
A.T.O.M. shop
Spar-Tac
One Productions Ltd.
Indigo d.o.o - Sandwich Bar

te Hrvatskom AirSoft Savezu na ustupljenim novim kronometrima i prilici da ih testiramo. :)


Još jednom svima od srca hvala i scenarij sljedeće Sarisse je već u razvoju.
S poštovanjem,
ASK Fenix
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #8 u: 13 Travanj, 2012, 09:46:50 »
« Zadnja izmjena: 13 Travanj, 2012, 09:50:15 od ASK Fenix »
- Službeni račun ASK Fenix -

Offline ASK Fenix

 • Moderator
 • **
 • Postova: 287
 • Karma: +0/-0
  • http://www.airsoft-fenix.hr
Odg: Operazione Sarissa
« Odgovori #9 u: 13 Travanj, 2012, 09:47:20 »- Službeni račun ASK Fenix -

 

Novi Postovi Posljednji chatovi

Sorry, you must be logged in to use the shoutbox!